Δημοτικά νέαΕπικαιρότηταΥγεία-Διατροφή

Δήμος Σικυωνίων: Σαν σήμερα “γεννήθηκε” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Social spread

Σαν σήμερα το 1948 “γεννήθηκε” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στόχο την προώθηση και την βελτίωση ζητημάτων δημόσιας Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος, 75 χρόνια μετά η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται με το σύνθημα: «75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας». Η δημόσια υγεία είναι ένα θεμελιώδες αγαθό της ανθρώπινης ευημερίας και γι’ αυτό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Ο Δήμος Σικυωνίων αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της πρόσβασης των δημοτισσών και των δημοτών του σε υπηρεσίες υγείας, υλοποιεί και στηρίζει σημαντικές δράσεις, προληπτικής ιατρικής εξασφαλίζοντας δωρεάν εξετάσεις για όλες και όλους:

Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας. Αφορά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης

Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες του δήμου. Υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής. Παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων προληπτικής ιατρικής “εξ αποστάσεως” σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Πρόγραμμα Κινητών Ιατρικών Μονάδων του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Υλοποιείται το φθινόπωρο κάθε έτους και καλύπτει τις απομακρυσμένες κοινότητες του Φενεού παρέχοντας στους κατοίκους τη δυνατότητα δωρεάν επισκέψεων/διαγνώσεων από 12 διαφορετικές ειδικότητες ιατρών και 18 διαφορετικών εξετάσεων και εργαστηριακών ελέγχων. Συνολικά μέχρι σήμερα στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν εξεταστεί πάνω από 700 άτομα και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1500 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Δωρεάν Υπηρεσίες Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού. Μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας δίνεται η δυνατότητα δωρεάν ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης. Επιπλέον, την περίοδο της πανδημίας λειτουργούσε και τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Tακτικές δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ή έκτακτες όταν αυτό απαιτηθεί (όπως συνέβη μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών).

Ο Δήμος Σικυωνίων, όντας από τα πρώτα μέλη του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων έχει βραβευθεί επανειλημμένα στο Πανελλήνιο Συνέδριο του φορέα με πολλαπλά βραβεία για την δέσμευσή του στην προαγωγή της Υγείας και την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ακόμη, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ο Δήμος υποστηρίζει τη λειτουργία των δύο Κέντρων Υγείας (Κιάτου και Γκούρας) με εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών τους. Παράλληλα, σε πλήρη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο Καλλιάνων που θα προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους κατοίκους της Στυμφαλίας.

Τέλος, με την δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα και θα λειτουργήσει πολύ σύντομα ο Δήμος Σικυωνίων θα ενισχύσει την υποστήριξη και αρωγή όλων των δημοτών και δημοτισσών του για την ομαλή και πλήρη πρόσβασή τους σε δωρεάν παροχές πρωτοβάθμιας υγείας.

Γιατί το μεγαλύτερο δώρο για τον άνθρωπο είναι η υγεία και η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Δείτε το βίντεο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *