Δημοτικά νέαΕπικαιρότητα

Καλό μήνα σε όλους!!! Σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου

Social spread

Καλό μήνα σε όλους με υγεία, σήμερα έχουμε 1η Ιουλίου. Όπως και κάθε άλλη φορά ας μάθουμε λίγα πράγματα για τον συγκεκριμένο μήνα.

Ο Ιούλιος στα λατινικά αρχικά ονομαζόταν Quintilis όμως ο Αύγουστος Καίσαρας για να τιμήσει τον Ιούλιο Καίσαρα τον μετονόμασε σε Ιούλιο.

Καθώς οι εποχιακές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της γεωργίας αφού η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτιόνταν από τις αλλαγές των εποχών. Λόγω των γεωργικών αυτών ασχολιών ο Ιούλιος ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής αφού τον μήνα αυτό πραγματοποιείται το αλώνισμα των δημητριακών. Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν οι σύγχρονες μηχανές οι γεωργοί καθάριζαν από τα αγριόχορτα το αλώνι το οποίο βρισκόταν σε μέρος που να το φυσούν οι περισσότεροι άνεμοι και ήταν στρωμένο με πέτρα ή συχνότερα με χώμα.

«Στ’ αλώνια καλοσάρωτα/και ξεχωρταριασμένα/θα ξαπλωθούν οι θημωνιές/ξανθόμαλλες πλεξίδες» γράφει ο Γιώργος Δροσίνης.

Κατά την παράδοση δεν κάνει να έρθει στο αλώνι γυναίκα με ρόκα γνέθοντας γιατί «είναι ξωτικιά και διώχνει τον άνεμο και δεν μπορούν να ανεμίσουν».

Επίσης τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου γύρω στις 3 του μήνα η Γη μας βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της, στο αφήλιο της δηλαδή.

Τέλος τον μήνα αυτό και συγκεκριμένα σήμερα 1η Ιουλίου γιορτάζουν οι Ανάργυροι ιατροί Κοσμάς και Δαμιανός. Συνεχίζοντας, έχουμε την γιορτή της θεραπεύτριας Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 17 του μήνα γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας η οποία «ξε-μαραίνει», αναζωογονεί δηλαδή, τα καχεκτικά παιδιά.

Στη γιορτή της στο Θησείο συνήθιζαν να περνούν ξάγρυπνοι τη νύχτα όσοι είχαν άρρωστα παιδιά, αλλάζοντας τα ρούχα τους μπροστά στην εικόνα της.

Και οι γιορτές συνεχίζονται με την τίμηση της μνήμης του προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), της οσιομάρτυρας Αγίας Παρασκευής που σύμφωνα με την παράδοση θεραπεύει τα μάτια και της οποίας η μνήμη εορτάζεται στις 26 του μήνα κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *