Επικαιρότητα

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Social spread

Σίγουρα κάποιοι κάποιοι στιγμή στην ζωή μας έχουμε αναρωτηθεί τι είναι η Τσικνοπέμπτη και γιατί την γιορτάζουμε καταναλώνοντας κρέας; Από πού προέρχεται αυτό το έθιμο; Με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο καταλήγουμε στα εξής.

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται “νηστίσιμες ημέρες” από την ορθόδοξη εκκλησία. Γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, της καλούμενης και Κρεατινής. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Επίσης έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα καθώς αυτό συμβολίζει είτε το κρέας, είτε το κρασί. Με αυτόν τον τρόπο η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.

Τέλος η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Πηγές: Βικιπαίδεια, argiro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *