Επικαιρότητα

Δήμος Κορινθίων για την διαχείρηση απορριμάτων

Social spread

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δημότες για τα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Τι έκανε ο δήμος από την αρχή της θητείας του;

Σε τρεις άμεσες συμβάσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, για τους επόμενους δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) προχωρά ο δήμος Κορινθίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας.
Αυτή η υποστελέχωση ήταν και η αιτία για το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά την μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλλει ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Πούλος και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι για να διαχειριστούν την δύσκολη αυτή κατάσταση.
Μία δύσκολη κατάσταση, η οποία άλλωστε επιτείνεται και από το γεγονός πως στις δημοτικές ενότητες του Άσσου – Λεχαίου, του Σαρωνικού και της Σολυγείας, από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουμε αύξηση των απορριμμάτων, λόγω της έλευσης των παραθεριστών.
Θυμίζουμε ότι, όπως έχει τονίσει ήδη κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Κορινθίων, η υπηρεσία καθαριότητας τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο είναι μείον 35 εργαζόμενους. Πρόκειται για τους τετραμηνίτες που είχαν προσληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και η σύμβασή τους έληξε.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία έχει να αντιμετωπίσει:
 τις τακτικές καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων,
 τις έκτακτες αναρρωτικές άδειες και
 τα προβλήματα των συνταξιοδοτήσεων, με δεδομένο πως το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας είναι «γερασμένο», αφού δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πολλά χρόνια! Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τέσσερις οδηγοί αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν την 1 η Ιανουαρίου 2025, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα δρομολόγια τα οποία πρέπει να βγαίνουν κάθε μέρα.

Στο σημείο αυτό θα επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, ώστε να αντιληφθούν οι συνδημότες μας για ποιον λόγο δημιουργούνται τα προβλήματα στην διαχείριση της καθαριότητας και τι κάναμε ως δήμος, για να τα αντιμετωπίσουμε. Για να ξέρουν οι δημότες μας την αλήθεια για το πώς
λειτουργεί το κράτος.

  1. Παρά το γεγονός πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία πάγια και διαρκής αναγκαιότητα οι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν το μόνιμο προσωπικό που χρειάζονται. Είναι, λοιπόν, υποχρεωμένοι, κάθε οκτώ μήνες, να μπαίνουν σε μία διαδικασία αναζήτησης προσωπικού. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο επίπονη γραφειοκρατικά για τις (επίσης υποστελεχωμένες) διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και εξαιρετικά χρονοβόρα, όπως θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως.
  2. Τον περασμένο Φεβρουάριο, γνωρίζοντας πως η σύμβαση των 35 λήγει τον Μάρτιο, ζητήσαμε από την κεντρική κυβέρνηση την πρόσληψη 45 ατόμων για την καθαριότητα, 30 εργατών και 15 οδηγών. Από τον Φεβρουάριο η έγκριση του υπουργείου ήρθε στις 4 Ιουνίου. Μετά ήταν απαραίτητη η έγκριση των όρων του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ. Η έγκριση αυτή δόθηκε από το ΑΣΕΠ ένα μήνα μετά, στις αρχές Ιουλίου. Στις 5 Ιουλίου βγάλαμε στον αέρα τον διαγωνισμό, ενώ στην συνέχεια χρειάστηκαν 15 ημέρες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά οι πάνω από 300 ενδιαφερόμενοι.
  3. Από σήμερα, 22 Ιουλίου, η υποστελεχωμένη διοικητική υπηρεσία, σε μία περίοδο αδειών, θα πρέπει να ελέγξει τα δικαιολογητικά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει «να τρέξει» και τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών (ούτε αυτές οι θέσεις μπορεί να είναι μόνιμες), οι οποίες θα πρέπει να πιάσουν δουλειά την 1 η  Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσουν τα σχολεία.
  4. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως από τον Φεβρουάριο που κινήθηκαν έγκαιρα οι διαδικασίες από τον δήμο θα περάσουν οκτώ μήνες και θα φτάσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου (στην καλύτερη περίπτωση), για να έχουμε και πάλι προσωπικό στην καθαριότητα. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο δήμος για να ξέρουν οι πολίτες. Οι οποίοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αλλά πρέπει να ξέρουν και την αλήθεια!

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην απόφαση να αναθέσουμε ένα μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη για συγκεκριμένο διάστημα (δύο μήνες) και για συγκεκριμένο έργο. Θα εξοικονομήσουμε έτσι ανθρώπινους πόρους για να γίνεται καλύτερα η διαχείριση απορριμμάτων στις άλλες δημοτικές ενότητες.
Ευχάριστα είναι και τα νέα σε ό,τι αφορά τα «ογκώδη». Στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός (με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ) για την αποκομιδή και επεξεργασία των ογκωδών και πλέον είμαστε στη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης.