Δήμος Κορινθίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
«𝟴 𝝡ά𝞀𝞃𝝶- 𝝥𝝰𝝲𝝹ό𝞂𝝻𝝸𝝰 𝝜𝝻έ𝞀𝝰 𝞃𝝶ς 𝝘𝞄𝝼𝝰ί𝝹𝝰ς» Μήνυμα από το ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως μέρα «γιορτής» και μνήμης των μεγάλων κινητοποιήσεων των γυναικών για την ισότητα των φύλων. Ενώ ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Το 2022 σηματοδοτεί 27 χρόνια από την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου, που καθορίζει στρατηγικούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε 12 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, των γυναικών στην εξουσία και της βίας εναντίον των γυναικών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, περίπου 15% λιγότερο ανά ώρα εργασίας. Στην Ελλάδα η διαφορά ανέρχεται στο 12,5%. Σχεδόν το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ενώ είναι πολύ πιθανότερο να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους για να φροντίσουν τα παιδιά ή συγγενείς τους. Σε ορισμένους τομείς εργασίας, όπως είναι η επιστήμη ή η τεχνολογία, το ποσοστό απασχόλησης ανδρών είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών. Με λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για αποταμίευση και επένδυση, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας. Το 2018, οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω έλαβαν συντάξεις που ήταν κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ανδρών. Η κατάσταση βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα, με το συνταξιοδοτικό χάσμα να αγγίζει το 25% στην Ελλάδα, όπου μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2010. Επίσης, οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 33% των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ.
𝜢 𝜷ί𝜶 𝜿𝜶𝝉ά 𝝉𝝎𝝂 𝜸𝝊𝝂𝜶𝜾𝜿ώ𝝂 𝜺ί𝝂𝜶𝜾 𝝁ί𝜶 𝜶𝝅ό 𝝉𝜾ς 𝝅𝜾𝝄 𝜹𝜾𝜶𝜹𝜺𝜹𝝄𝝁έ𝝂𝜺ς 𝝅𝜶𝝆𝜶𝜷𝜾ά𝝈𝜺𝜾ς 𝜶𝝂𝜽𝝆𝝎𝝅ί𝝂𝝎𝝂 𝜹𝜾𝜿𝜶𝜾𝝎𝝁ά𝝉𝝎𝝂 𝝈𝝉𝝄𝝂 𝜿ό𝝈𝝁𝝄. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές της Ε.Ε., μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 ετών έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ το κόστος της έμφυλης βίας (απώλεια οικονομικής παραγωγής, χρήση υπηρεσιών και προσωπικό κόστος) ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (EIGE, 2017). Επίσης, τα στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής Και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών που ενώ δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, κουλτούρα, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο, πλήττεται και από την οικονομική κρίση που πολλαπλασιάζει τα περιστατικά βίας στις σχέσεις.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης προσπάθειας που απαιτείται από όλους/-ες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΟΠΙΦ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕ Πελοπόννησος 2014-2020.
𝝩𝝾 𝝟έ𝝼𝞃𝞀𝝾 𝝰𝝿𝝴𝞄𝝷ύ𝝼𝝴𝞃𝝰𝝸 𝞂𝝴 𝝲𝞄𝝼𝝰ί𝝹𝝴ς 𝝿𝝾𝞄 έ𝞆𝝾𝞄𝝼 𝞄𝝿𝝾𝞂𝞃𝝴ί 𝝱ί𝝰 οποιασδήποτε μορφής παρέχοντας δωρεάν ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου), εργασιακή συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, κ.ά., οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο: Εθνικής Ανεξαρτησίας 58 -Ισόγειο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ) Τηλ.: 27410 74670 / E-mail: skgyndk@otenet.gr