Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα
Τον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών επισκέφθηκε την Τετάρτη 7 Αυγούστου ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Μαρίας Τσούλη, αφενός για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών, που υλοποιούνται από την Εφορεία, μέσω του έργου «Προστασία, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ιερού Αμυκλαίου Απόλλωνος, στην Αγία Κυριακή Αμυκλών», αφετέρου αποδεχόμενος την πρόσκληση του Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Σταύρου Βλίζου, που υλοποιεί στον χώρο ερευνητικό πρόγραμμα ανάδειξης του μνημείου, συνεπικουρούμενος από ομάδα επιφανών επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων και συνεχίζοντας επάξια το έργο του αείμνηστου Καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε ότι οι εργασίες που περιλαμβάνουν την ανασκαφή, αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με σκοπό την καλύτερη ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και υλοποιούνται επίσης εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης λιθοδομών, καθώς και αισθητική αποκατάσταση του ναού της Αγ. Κυριακής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δήλωσε σχετικά: «Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για τον τόπο μας. Το έργο αυτό δεν προάγει μόνο την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όταν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στους επισκέπτες ως πλήρως επισκέψιμος χώρος. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε θέσει ως βασική μας στρατηγική προτεραιότητα, την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων και την βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά. Η καλή συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και εν προκειμένω με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αποδίδει καρπούς και θέλουμε να δούμε σημαντικά μνημεία μας, που χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύντομα, να παραδίδονται επισκέψιμα στους πολίτες. Το πολυδιάστατο και διακριτό έργο που επιτελείται τόσο από την Αρχαιολογία όσο και από την ερευνητική ομάδα του Σταύρου Βλίζου, είναι πράγματι πολύ σημαντικό και η πρόοδος των εργασιών τέτοια, που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την γρήγορη ολοκλήρωση πολύ σημαντικών τμημάτων του έργου».