Επικαιρότητα

Μεγάλη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην Κόρινθο για το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς και αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο

Social spread

Μεγάλη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Tετάρτης στην Κόρινθο.

Το Εργατικό κέντρο Κορίνθου είχε απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην Παγκορινθιακή Πανεργατική Απεργία.

Όσοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα. Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους τομείς, όπως της υγείας και της παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση.

Πενήντα επτά ψυχές ζητούν δικαίωση, είναι το μεγαλύτερο εργατικό δυστύχημα των τελευταίων ετών και έναν χρόνο μετά, ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί οι συνθήκες, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες και δεν έχουν οδηγηθεί οι ένοχοι στην δικαιοσύνη.

Οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος κρύβονται πίσω από επικοινωνιακά παραπετάσματα, συγκροτούν επιτροπές διαφημίζοντας ότι όλα θα έρθουν στο φως, αλλά το μόνο αποτέλεσμα είναι η συγκάλυψη και η παρακώληση της έρευνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, πρέπει όλοι οι ένοχοι να οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή, είναι καθήκον μας απέναντι στις οικογένειες των συναδέλφων απέναντι στις οικογένειες των πένητα επτά θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών είναι καθήκον μας απέναντι  στις οικογένειες των εκατό ογδόντα δυο συναδέλφων μας που δεν γύρισαν σπίτι τους από την εργασία μόνο μέσα στον προηγούμενο χρόνο, είναι χρέος μας να αντιδράσουμε δυναμικά, δεν μπορεί να ανεχτούμε οι νεκροί μας να μεγαλώνουν τα κέρδη τους και να αποτελούν μόνο στατιστικά δεδομένα.

Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, τα συνεχή δωδεκάωρα, οι εγκληματικοί νόμοι που επιτρέπουν μέχρι και εβδομήντα πέντε ώρες εργασίας την εβδομάδα, η κατάργηση της υποχρεωτικής δωδεκάωρης απόστασης από βάρδια σε βάρδια, οι μισθοί πείνας που ουσιαστικά σου επιβάλουν έστω και με κίνδυνο της ζωής σου να εργάζεσαι σε δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, η ακρίβεια που σε αναγκάζει να αφήσεις στο ταμείο πολλά από τα βασικά αγαθά που χρειάζεσαι, η απληστία των τραπεζών που σου παίρνει το σπίτι που έχτισες με κόπους και θυσίες για ένα κομμάτι ψωμί.

Ο μαυραγοριτισμός της ενέργειας που σε αφήνει στο σκοτάδι και στο κρύο, η αναλγησία της κυβέρνησης που έχει απαξιώσει και αποδεκατίσει όλους του ελεγκτικούς μηχανισμούς που μπορούν να μας προστατέψουν, οι νεκροί συνάδελφοι που ζητούν δικαίωση, τα παιδιά μας που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι οι λόγοι που πρέπει όλοι μαζί να πούμε ως εδώ φτάνει πια, αλλιώς συνάδελφοι είμαστε καταδικασμένοι να το ξαναζήσουμε.

Επίσης σήμερα Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, ένα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στην περιοχή των Τεμπών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε, με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και όλων των Κληρικών και Λαϊκών υπαλλήλων της Ι. Μητροπόλεώς μας, Νεκρώσιμο Τρισάγιο στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος (εντός του Επισκοπείου), στην Κόρινθο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των εν τω σιδηροδρομικώ δυστυχήματι τελειωθέντων αδελφών μας.

Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην εντολή της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην προτροπή Της για πεντήκοντα επτά (57) κωδωνοκρουσίες, αναλογικώς προς τον αριθμόν των θυμάτων του εν λόγω δυστυχήματος. Επιπρόσθετα, εξέδωσε ο ίδιος Εγκύκλιο Σημείωμα, ώστε εκτός των κωδωνοκρουσιών να τελεσθούν και Νεκρώσιμα Τρισάγια στους κεντρικούς Ι. Ναούς των εδρών των 13 Αρχιερατικών Περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως μας. Επισήμανε ότι ως Εκκλησία, που πιστεύει στην Ανάσταση, κάθε φορά που χτυπάει η καμπάνα μας καλεί να προσευχόμαστε, ιδιαιτέρως τούτο επιβάλλεται τώρα για την ανάπαυση των ψυχών των ανθρώπων αυτών, που απροσδόκητα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασαν βιαίως την ζωή τους.

Ως Τοπική Εκκλησία αντιμετωπίζοντας υπεύθυνα και ανθρώπινα και αυτή την «τραγωδία», συμμετέχοντας στο πένθος και στον προβληματισμό των ανθρώπων, που την υφίστανται, όχι μόνο κτυπώντας τις καμπάνες αλλά τελώντας Τρισάγιο προσευχόμενοι να αναπαυθούν οι ψυχές των συνανθρώπων μας. Δυστυχώς το Κράτος μας διαχρονικά δεν είναι Κράτος δικαίου και αυτό έχει να κάνει με την συλλογική μας ταυτότητα ως Έλληνες και την σπουδή μας να αλλάξουμε τον επί πολλά έτη τρόπο ζωής μας με τον νέο, τον μοντέρνο, που μας επιβάλλεται από την «Δύση». Σ’ αυτό τον νέο τρόπο ζωής η Εκκλησία δεν έχει λόγο, γιατί δεν δικαιούται να έχει, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές επιταγές. Η κοινωνία όμως εκμαυλίζεται και η προσευχή καθίσταται ως το μόνο όπλο της Εκκλησίας, η «ράβδος» και η «βακτηρία» στον δρόμο προς την σωτηρία μας. Υπάρχει πλέον τέτοια σήψη και τέτοια διαφθορά στην Κοινωνία που εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει να πράττουμε με ευθύνη και συνέπεια το καθήκον μας, ώστε κι εμείς να τύχουμε της Βασιλείας Του και να αναπαύσει τις ψυχές των αδελφών μας!

Πηγή: Korinthostv.gr