Ο Δήμος Κορινθίων τίμησε τον καθηγητή Dr. Charles Kaufman Williams II. Αναγνώριση της εξαιρετικής προσφοράς του στη διεύθυνση Αναγνώριση της εξαιρετικής προσφοράς του στη διεύθυνση
Σε μία εκδήλωση με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, εκφράζοντας το ομόθυμο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσωπώντας την κορινθιακή κοινωνία, τίμησε χτες το μεσημέρι έναν από τους πιο διαπρεπείς φιλέλληνες και φιλοκορίνθιους, έναν επίτιμο Έλληνα πολίτη και δημότη της Κορίνθου (το 2024 εγγράφηκε στο δημοτολόγιο του Δήμου Κορινθίων), τον καθηγητή Dr. Charles Kaufman Williams II.
Ο DR Williams αφιέρωσε τη ζωή του στην ελληνική αρχαιολογία και την Αρχαία Κόρινθο. Είναι δάσκαλος και μέντορας πολλών ανθρώπων, έχει καθοριστική επίδραση στη ζωή τους, ένας Αμερικανός γενναιόδωρος φιλάνθρωπος που τώρα είναι και πολιτογραφημένος Κορίνθιος.
Διετέλεσε διευθυντής των Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για 31 χρόνια, από το 1966 ως το 1997. Τώρα ως επίτιμος διευθυντής των Ανασκαφών, συνεχίζει ακάθεκτος την έρευνά του και τη συγγραφή του magnum opus στην Αρχαία Κόρινθο για την Αρχαία Κόρινθο.
Η σχέση του με την Κόρινθο ξεκίνησε το 1962 όταν ήρθε ως υπότροφος αρχιτεκτονικής. Διορίστηκε από τον Henry Robinson, Διευθυντή τότε της Αμερικανικής Σχολής, ως ο πρώτος διευθυντής των Ανασκαφών Κορίνθου. Μέχρι τότε τη θέση αυτή κατείχε ο ίδιος ο διευθυντής της ΑΣΚΣΑ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του οργάνωσε το ανασκαφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Γενιές μεταπτυχιακών φοιτητών αρχαιολογίας σε πανεπιστήμια της Αμερικής, πάνω από 200, εκπαιδεύτηκαν στο ανασκαφικό έργο από τον ίδιο και την ομάδα του. Eπέμενε πάντα να αλληλεπιδρούν με τους Έλληνες εργάτες,
να μάθουν τη γλώσσα και τα έθιμα. Αυτοί οι πρώην φοιτητές του είναι οι σημερινοί καθηγητές αρχαιολογίας που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, διδάσκουν και διαδίδουν τον ελληνικό πολιτισμό. Η επιρροή του σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι τεράστια.
Το πρόγραμμα που ο ίδιος εμπνεύστηκε συνεχίζεται μέχρι σήμερα και 21 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Αμερική και την Ευρώπη συμμετείχαν στις ανασκαφές μας εδώ στην τελευταία ανασκαφική περίοδο τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2024.
Διετέλεσε επιβλέπων καθηγητής σε πληθώρα διδακτορικών διατριβών με θέμα την Κορινθιακή αρχαιότητα σε πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Συνεχίζει στο ρόλο του δασκάλου συμβουλεύοντας φοιτητές και καθηγητές στην έρευνά τους.
Ο Williams ξεκίνησε το τεράστιο έργο της μηχανογράφησης των Ανασκαφών. Τα Αρχεία καλύπτουν τη ζωή και το έργο τόσο των αρχαιολόγων όσο και της τοπικής κοινότητας από την αρχή των ανασκαφών μέχρι σήμερα, ουσιαστικά αποτελούν μια καταγραφή της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας για τα τελευταία 129 χρόνια. Το έργο αυτό της ψηφιοποίησης συνεχίστηκε σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του και κατόπιν από τον Guy Sanders που τον διαδέχθηκε και από τον Christopher Pfaff, σήμερα. Το τεράστιο έργο της ψηφιοποίησης με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ που πραγματοποιούμε τώρα θα έχει σαν αποτέλεσμα το Αρχείο να
συμπεριλαμβάνει περί τα 800,000 τεκμήρια διαθέσιμα και άμεσα προσβάσιμα σε όλους στο διαδίκτυο.
Μετά την κλοπή των αρχαιοτήτων από το μουσείο της Κορίνθου το 1990, φρόντισε για την εκτύπωση χιλιάδων φωτογραφιών και τη δημοσίευση λεπτομερούς καταλόγου του υλικού ώστε η ελληνική αστυνομία και η Ιντερπόλ να έχουν πλήρη γνώση των αντικειμένων που εκλάπησαν και να μην μπορούν αυτά να διακινηθούν παράνομα. Είμαστε το μόνο Μουσείο στην Ελληνική Επικράτεια μέχρι σήμερα που κλεμμένο υλικό επιστράφηκε επιτυχώς ακριβώς γιατί τα αρχεία των αντικειμένων ήταν τόσο ακριβή ώστε δεν ήταν δυνατή η πώλησή τους.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, στον σύντομο χαιρετισμό του, λίγο πριν τιμήσει τον Dr Williams, αναρωτήθηκε, «ποιος είμαι εγώ, μια ασημαντότητα, να μιλήσω για έναν κολοσσό του πολιτισμού και του πνεύματος, τον Dr Williams…», ενώ στην συνέχεια έκανε αναφορά στα 31 χρόνια της θητείας του καθηγητή στην Αρχαία Κόρινθο, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του: «Πιο Έλληνας από πολλούς Έλληνες, πολιτογραφημένος Κορίνθιος, ο καθηγητής συνέδεσε το όνομά του με τις αρχαιολογικές ανασκαφές και αποκαλύψεις της Αρχαίας Κορίνθου. Για την δική μας διοίκηση ο Πολιτισμός αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης όλου του Δήμου, γι αυτό θελήσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας στον καθηγητή, τιμώντας τον σήμερα…».
Ο Δήμαρχος στην συνέχεια ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρέδωσε στον καθηγητή την τιμητική πλακέτα με την απόφαση του Δ.Σ., το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Κορινθίων, αλλά και αντίγραφο του κορινθιακού αρρύβαλου.
Για τον καθηγητή και το έργο του μίλησαν μεταξύ άλλων
Ο Διευθυντής Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Christopher Pfaff.
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Ιουλία Τζώνου, η οποία μίλησε αναλυτικά για το έργο του DR Williams και την σχέση που ανέπτυξε με την Αρχαία Κόρινθο.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Παναγιώτα Κασίμη, σε έναν πολύ φορτισμένο χαιρετισμό, με μεγάλη συγκίνηση.
Ο πολιτικός μηχανικός και δρ του ΕΚΠΑ, Απόστολος Παπαφωτίου.