Επικαιρότητα

Παραδόθηκε χθες στις Αρχαίες Μυκήνες το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου παρουσία Λ. Μενδώνη και Π. Νίκα

Social spread

Η απόδοση του ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης έγινε το απόγευμα χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, παρουσία μεταξύ άλλων της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ λίγο πριν την υπογραφή της παράδοσης του συστήματος πυρόσβεσης έγινε δοκιμαστική λειτουργία του στον αρχαιολογικό χώρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Γανώσης και Βασίλης Σιδέρης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ακολούθησαν οι υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων α) προϋπολογισμού 74.000 ευρώ για το έργο του αγωγού τροφοδοσίας νερού ύδρευσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από το δημοτικό δίκτυο, β) προϋπολογισμού 270.109,20 ευρώ γα μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας, γ) προϋπολογισμού 30.888,40 ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των τουρκικών λουτρών (Χαμάμ) στον Δήμο Ναυπλιέων, δ) προϋπολογισμού 5.000 ευρώ για δειγματοληψία και αναλύσεις από τον “Δημόκριτο” σε χάλκινο άγαλμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους.

Υπεγράφη επίσης τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που αφορά στο έργο προστασίας και ανάδειξης των μυκηναϊκών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο.

Ακόμα, υπεγράφησαν δύο ακόμα συμβάσεις, α) μία εργολαβική για το με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ έργο επισκευής, συντήρησης και διαμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου και β) μία προγραμματική προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση στη Νεμέα προτομής του Αμερικανού φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ ο οποίος αποκάλυψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της πιο πάνω περιοχής της Κορινθίας.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

“Το πρώτο πατριωτικό χρέος μας είναι η στήριξη του πολιτισμού και των μνημείων μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης στη σύντομη παρέμβασή του, για να προσθέσει στη συνέχεια:

“Η φωτιά του 2020 πυρπόλησε τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα μνημεία -ωστόσο το γεγονός αυτό μας εξέθεσε διεθνώς. Απολογηθήκαμε για αυτό το οποίο συνέβη, καθώς ένας παγκοσμίως γνωστός χώρος δεν διέθετε μηχανισμό πυρόσβεσης, και άμεσα κινητοποιηθήκαμε, θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να διατεθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να κλείσει η συγκεκριμένη πληγή”.

Ο Π. Νίκας δήλωσε “πολύ χαρούμενος για την απόδοση σε χρήση του συστήματος πυρόσβεσης”, αναφερόμενος στην αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας -στάθηκε ιδιαίτερα δε στη συνεργασία με την Εφορο Αλκηστη Παπαδημητρίου, την οποία χαρακτήρισε ως “παράδειγμα σωστής λειτουργίας και συνεργασίας για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας μας”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε την υπουργό για το έργο που επιτελεί -“είναι μια πραγματική πατριώτισσα που αγωνίζεται για την διάσωση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της πατρίδας μας, δηλαδή της παράδοσης, των αρχαιολογικών μας θησαυρών, του παλαιότερου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας” σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του περιφερειακούς συμβούλους, ενώ εξήρε και τον επαγγελματισμό του αναδόχου του έργου.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

“Αυτός ο χώρος πράγματι καταστράφηκε κάποτε από πυρκαγιά. Αυτή όμως ήταν η πυρκαγιά των Ατρειδών, μαζί με το αίμα, μαζί με την δολοφονία, μαζί με όλα αυτά που συνέβησαν τότε -και που κάποιοι λυπήθηκαν που δεν συνέβησαν και τώρα” δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην δική της παρέμβαση.

Οπως σημείωσε, συνεχίζοντας, “η φωτιά το 2020 δεν έκανε ζημιές στα μνημεία, καθώς η ΕΦΑ Αργολίδας είχε προβεί ήδη στην αποψίλωση του χώρου. Ωστόσο, κάποιοι επεδίωξαν να πλήξουν τον ελληνικό πολιτισμό, το υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τις Μυκήνες ως κατεστραμμένες. Εμφάνισαν το γεγονός αυτό ως μεγάλη καταστροφή και έκαναν ζημιά στην πατρίδα μας, στην οικονομία, στον τουρισμό”.

Η υπουργός επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή με όλα τα βίαια φυσικά φαινόμενα που την συνοδεύουν -πλημμύρες, πυρκαγιές- συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού από το 2019 έχει ξεκινήσει συστηματικά τον σχεδιασμό για την προστασία τους, μέσα από την πρόληψη των όποιων συνεπειών.

Πρόσθεσε δε ότι “αλλάζει πλέον και η νοοτροπία των αρχαιολόγων ως προς την αντιμετώπισή τους απέναντι στην εγκατάσταση συστημάτων και υποδομών προστασίας” των αρχαιολογικών μνημείων, για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες τόσο προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την -όπως είπε- άμεση αντίδρασή του ως προς την υλοποίηση του έργου πυροπροστασίας, όσο και προς την Εφορο και το σύνολο των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Η ΕΦΟΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Από την πλευρά της, τέλος, η Εφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδος Αλκηστις Παπαδημητρίου έκανε λόγο για “έργο που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ”, κάτι που -όπως δήλωσε αναφερόμενη στην δική της πολύχρονη εμπειρία- “είναι γεγονός εξαιρετικά σπάνιο”.

Παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες -“στους δύο ανθρώπους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων τα δύο χρόνια που απαίτησε η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη”.