Επικαιρότητα

Το ΚΑΠΗ Σπάρτης στο φεστιβάλ Αλτσχάϊμερ 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Social spread

Ένα μοναδικό ενημερωτικό φεστιβάλ για το Αλτσχάϊμερ διοργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η «Ελληνική Εταιρία Alzheimer». Τα μέλη του ΚΑΠΗ Σπάρτης επισκέφτηκαν το φεστιβάλ, ενημερώθηκαν εκτενώς για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για το αλτσχάϊμερ και την άνοια, παρακολουθώντας τις σχετικές διαλέξεις, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά σε διαδικασίες, όπως τεστ μνήμης, εργαστήριο «Μαθαίνω για τη νόσο Alzheimer», αλλά και ασκήσεις νοητικών και κινητικών ικανοτήτων/δυνατοτήτων. Παράλληλα, παρακολούθησαν άτομα που πάσχουν από άνοια και
φροντιστές να μιλούν για τη ζωή με την άνοια, τις δυσκολίες, τις αισιόδοξες στιγμές και τις πηγές βοήθειας. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών απόσπασε και το εργαστήριο «Διατροφικές οδηγίες για καλή νοητική υγεία». Ο γνωστός Σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος ανέλυσε τη σπουδαιότητα της διατροφής για καλή νοητική υγεία, ενώ μέλη της ομάδας του μαγείρεψαν συνταγές που συμβάλλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία»

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΚΑΠΗ Σπάρτης επισκέφτηκαν τον χώρο όπου στεγάζεται η έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία». Η εν λόγω έκθεση σκιαγραφεί τη μετάβαση στη δημοκρατία μέσα από ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Αξιοποιώντας το αρχείο της ΕΡΤ, η έκθεση προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στην αποτύπωση της ιστορίας των γεγονότων της μεταπολίτευσης. Το αρχείο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 100 φωτογραφίες, 240 λεπτά αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού, δίσκους βινυλίου, λογοκριμένα έγγραφα και άλλα αρχειακά τεκμήρια.