EventsΔημοτικά νέαΕπικαιρότητα

Τίμησε ο Δήμος Σικυωνίων τον Κιατανιώτη διπλωμάτη Ευθύμιο Κανελλόπουλο

Social spread

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Ευθύμιου Κανελλόπουλου. Το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου στο 1ο Γυμνάσιο Κιάτου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Η οικογένεια, η ζωή, η δράση και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη”. Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του 1ου Γυμνασίου Κιάτου καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων των Σικυωνίων 2022, έπειτα θα μεταφερθεί μόνιμα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων όπου και θα τοποθετηθεί σε ειδική ενότητα του χώρου αφιερωμένη στην τοπική ιστορία. Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος ο οποίος και εγκαινίασε την έκθεση κόβοντας την κορδέλα, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ “Η Η Μηκώνη” κ. Δημήτρης Ζάρκος, ο πρόεδρος του ΔΣ Σικυωνίων κ. Νίκος Σκαρμούτσος ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Λέγγας κ.α. Μετά την ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης ακολούθησε συναυλία των Γεράσιμου Ανδρεάτου και Μάκη Ψαραδέλλη, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου, Βασιλικής Μιχαλούση.

Το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην ημερίδα με τίτλο: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Ο διπλωμάτης και η εποχή του”, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη.

Αναλυτικά μίλησαν οι:

  • Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας – Συγγραφέας, με θέμα:«Η Ιστορία της Οικογένειας Κανελλοπούλου από το 1821 µέχρι τα νεώτερα χρόνια»
  • Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού,
    Πανεπιστήµιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις, με θέμα:«Ο διπλωµάτηςΕυθύµιος Κανελλόπουλος στις υπηρεσίες του Έθνους»
  • Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιµή, με θέμα:«Ευθύµιος Κανελλόπουλος, ο Έλληνας Πρέσβης από το Κιάτο στην απελευθερωµένη Κωνσταντινούπολη σε µια εποχή όπου η Ελλάδα τολµούσε»
  • Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής, Τµ. Πολιτικής Επιστήµης& Διεθνών Σχέσεων, Παν/µιο Πελοποννήσου, με θέμα:«Η προοπτική επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη δυτική Μικρά Ασία: Στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικοί περιορισµοί»
  • Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Παν/µίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/µίου Αθηνών – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής με θέμα:«Ο Μικρασιατικός Πόλεµος και τα Πετρέλαια της Μοσούλης».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά.

Βίντεο με τα εγκαίνια της έκθεσης:

Βίντεο συναυλίας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *