Επικαιρότητα

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου: Ένας θεσμός «γεννήθηκε» σήμερα!

Social spread

Βασίλης Νανόπουλος: Ανανεώνουμε τους δεσμούς της Κορίνθου με τις αποικίες της και με συνδετικό ιστό το Αρχαίο Δράμα και τη νεολαία, δημιουργούμε σχέσεις ισχυρές!

Εξαιρετική υπήρξε η πρεμιέρα του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου στο δημοτικό θέατρο της πόλης σήμερα το πρωί, μιας εκδήλωσης που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό σφυρηλατώντας τους δεσμούς της Κορίνθου με τις αποικίες, μεταλαμπαδεύοντας τα κείμενα των Αρχαίων τραγωδών στις νεότερες γενιές, καθιστώντας τα παιδιά συμμέτοχους και μεταλαμπαδευτές των κειμένων, της φιλοσοφίας και των μηνυμάτων του Αρχαίου Δράματος!

«Η Κόρινθος σας υποδέχεται με συγκίνηση» είπε στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος. «Το Διεθνές Φεστιβάλ και το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα και για 3 ημέρες θα μας προσφέρει μοναδικές παραστάσεις από σχολεία, όμορφες εκδηλώσεις αλλά και σημαντικές ομιλίες, είναι για εμάς ο πυρήνας όλων εκείνων που επιθυμούμε και επιδιώκουμε στα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε προκειμένου οι ιστορικοί δεσμοί της Κορίνθου με τις αποικίες της να ενισχυθούν, άρρηκτα στο μέλλον!»

Ο Δήμαρχος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ και την Πρόεδρο κ.Εύη Κοκκίνου για την σπουδαία δουλειά τους, ευχαρίστησε για την υποστήριξη του το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα σχολεία από τον δήμο Κορινθίων, την Αλβανία, τις Συρακούσες, το Αντίρριο, την Κέρκυρα, την Λευκάδα για την συμμετοχή και παρουσία τους, όλους τους εμπλεκομένους για την προσφορά τους στο μεγάλο εγχείρημα και εξέφρασε την βεβαιότητα του πως αυτή η συνάντηση, η σύνδεση του αρχαίου δράματος με τη νεολαία θα είναι εφ εξής σημείο αναφοράς για το δήμο Κορινθίων.

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε ο Fabio Granata, αντιδήμαρχος Πολιτισμού των Συρακουσών, της πόλης που φιλοξενεί αντίστοιχο Φεστιβάλ για πολλά χρόνια!

Καθηλωτική ήταν η παρουσία των παιδιών στην σκηνή, η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε μέσα της τις κάτωθι παραστάσεις:

• “Οιδίπους Τύραννος: Μια άλλη ανάγνωση της τραγωδίας”

Από το 3ο Γυμνάσιο Κορίνθου και το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου,

• “Οι Βάτραχοι” του Αριστοφάνη από το Γυμνάσιο Αντιρρίου

• “Πόλις και Πολιτεία μέσα από τα μάτια των τραγικών” από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας

• “Χοηφόροι” του Αισχύλου από το 7ο Γυμνάσιο & το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται, στις 20:30 μ.μ με το Μουσικοχορευτικό δρώμενο / Bolero του Ravelαπό την ομάδα χορού της Έλενας Μιχαηλίδου.Οι παραστάσεις συνεχίζονται αύριο, Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης» ως εξής:

• 10:00πμ, “Μήδεια” του Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Φιέρι – Αλβανία

• 11:15π.μ, “Άλκηστις” του Ευριπίδη από το Instituto d’ instruzione Superiore Di Palazzolo Acreide

• 12:30μ.μ, “Ο Επιτάφιος του Περικλή” από το Γυμνάσιο Σκόδρας – Αλβανία

• 13:15μ.μ, “Οι χρησμοί του Οιδίποδα” από το Liceo Tommaso Gargallo Siracusa

• 14:30μ.μ, “Αντιγόνη” του Σοφοκλή από το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 21:00, στην πλατεία «Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ» πραγματοποιείται η εκδήλωση: Γιορτή Μουσικής “Ελλάδα – Magna Grecia – Αλβανία” με Μουσικές επιλογές και ενορχηστρώσεις από τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή, ώρες 09:30-13:30 στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου, με το Διεθνές Συνέδριο :”Αρχαίο ελληνικό δράμα: συνεκτικός ιστός ανάμεσα στις μητροπόλεις και τις αποικίες. Η παρουσίαση του Συνεδρίου γίνεται από την κ.Εύη Κοκκίνου, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

𝚨΄ 𝚺𝚼𝚴𝚬𝚫𝚸𝚰𝚨: Κόρινθος: μητρόπολη και αποικίες

Πρόεδρος: Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή, Δρ Ιστορίας, Επίτιμος Σχολική

Σύμβουλος Φιλολόγων

09:50-10:10 Δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Διευθύντρια της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Αρχαίας Τενέας. Τενέα, πόλη της τέχνης και του πολιτισμού.

10:10-10:30 Γιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Οι απαρχές του αρχαίου δράματος στην Κορινθία: τόποι-παραδόσεις-θέατρα.

Ιουλία Τζώνου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανασκαφών Κορίνθου, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ) Κόρινθος και Ιταλία: Μια Διαχρονική Σχέση Τεχνογνωσίας και Ταυτότητας.

10:30-10:50 Giovanna Scollo, Αντιδήμαρχος για την εκπαίδευση του Δήμου Palazzolo Acreide. Το ελληνικό θέατρο του Palazzolo Acreide. Συνέχεια της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας μέσω της μίμησης.

10:50-11:10 Ένκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτης-ηθοποιός. Πρόσληψη του αρχαίου δράματος και η Ελληνική Αρχαία Γραμματεία επί σκηνής.

𝜝΄ 𝜮𝜰𝜨𝜠𝜟𝜬𝜤𝜜: Ο μητροπολιτικός ρόλος του αρχαίου ελλ. δράματος

Πρόεδρος: Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής

11:55-12:15 Γωγώ Βαρζελιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α. Η αρχαία γραμματεία ως αφορμή για τη νέα εποχή: η συμβολή του αρχαίου δράματος στην ευρωπαϊκή αναγέννηση.

12:15-12:35 Πλ. Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. Αρχαίο δράμα και σκηνοθεσία: η εικόνα της σκηνής και η ιστορία της (μια επισκόπηση).

12:35-12:55 Γιώργος Ροδοσθένους, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Σκηνοθεσίας και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ελληνική Τραγωδία.

12:55-13:15 Αναστασία Μπακογιάννη, Senior Lecturer in Classical Studies, Massey University, New Zealand Greek Tragedy, Then and Now: Classical Plays on Stage and Screen

Στις 11:30π.μ θα λάβει χώρα συναυλία με τη Mezzo Soprano Μαρισία Παπαλεξίου. Η αυλαία του τριημέρου θα πέσει στις 14:20μ.μ με την Νεανική Χορωδία δήμου Νεμέας και Κορινθιακού Ωδείου υπό την διεύθυνση της κ.Γεωργίας Γιαννακοπούλου.