Δημοτικά νέαΕπικαιρότητα

Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά µιας πόλης ξαναχτυπά

Social spread

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στις 19.00, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί διάλεξη µε τίτλο: «Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά µιας πόλης ξαναχτυπά».
Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν οι Παναγιώτα Κασίµη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και Δήμητρα Ανδρίκου, Αρχαιολόγος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.


Θα ακολουθήσει κέρασµα στο φουαγιέ µε προϊόντα της Κορινθιακής γης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, όμως απαιτείται κράτηση για την εξασφάλιση δελτίου προτεραιότητας. Ο δήμος Σικυωνίων θα ναυλώσει λεωφορείο για την δωρεάν μετάβαση όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν την διάλεξη. Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 6972 97 83 63 ή στο email: press.sikyonion@gmail.com

Λίγα λόγια για το αρχαίο Θέατρο Σικυώνας


Το αρχαίο θέατρο έχει οικοδοµηθεί στη φυσική κλιτύ της ακρόπολης του υψιπέδου της Σικυώνας, µε προσανατολισμό βορειοανατολικό. Μαρτυρείται στις γραπτές πηγές για πρώτη φορά στην εξιστόρηση της δράσεως του Αράτου κατά το έτος 251 π.Χ. (Πλουτάρχου, Άρατος, 8). Στη νεότερη έρευνα η πρώτη ουσιαστική χαρτογράφηση και σχεδίαση µερών του μνημείου έγιναν από την επιστημονική αποστολή του Μορέως υπό τον Guillaume-Abel Blouet. Η πρώτη
ανασκαφή έγινε ήδη από τη δεκαετία του 1880 από την Αµερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία αποκάλυψε το σκηνικό οικοδόµηµα, την ορχήστρα και μέρος από τις κατώτατες σειρές του κοίλου. Εν συνεχεία, το 1954 ο Αναστάσιος Ορλάνδος έκανε καθαρισμούς στο σκηνικό οικοδόµηµα, τη βόρεια θολοσκεπή δίοδο και σε ορισµένους θρόνους και εδώλια. Το 1984 η Κ. Κρυστάλλη-Βότση µε την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία έκανε δοκιμαστικές τομές στο κοίλον. Γεωαρχαιολογική επιφανειακή έρευνα έγινε το 2015 από τους Ch. Haward και Γ. Λώλο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι arxtheatrSik-3-1024x769.jpg


Η χρονολόγηση της πρώτης οικοδομικής φάσης του λίθινου θεάτρου δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν το τελευταίο τρίτο του 4ου αι. π.Χ. Δεν αποκλείεται να υπήρχε στην περιοχή, πριν την οικοδόμηση του λίθινου θεάτρου, πρωιµότερος χώρος θέασης και θεατρική δραστηριότητα, σχετιζοµένη και µε λατρευτική δραστηριότητα. Σκοπός των τελευταίων αρχαιολογικών ερευνών (2014-2019) ήταν η γεωμετρική τεκμηρίωση µερών του θεάτρου, η αποκάλυψη τεκμηρίων χρονολόγησης, η ενδελεχής καταγραφή, αποτύπωση και αποτίμηση όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων των µερών του αρχαίου θεάτρου και η προετοιμασία
εκπόνησης μελετών προστασίας, αποκατάστασης και επανάχρησης του μνημείου. Παράλληλα, αντιμετωπίστηκαν µε ειδικές μελέτες επιμέρους θέματα, όπως η διευθέτηση των υδάτων αλλά και η σύνδεση του αρχαίου θεάτρου µε τα υπόλοιπα μνημεία της αρχαίας Σικυώνας.