Επικαιρότητα

Βασιλοκουλούρα – Μπουκουβάλα 2024: Το Λουτράκι υποδέχεται όλους τους Σαρακατσαναίους

Social spread

Το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες» κ. Χρήστος Γόγολας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Θεώνη Μαυροματίδου, στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων που αφορούν στην Κοπή Πίτας Σαρακατσαναίων (Βασιλοκουλούρα – Μπουκουβάλα 2024).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες» το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, στο Λουτράκι και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αναβίωση των παραδοσιακών μας εθίμων και το εξαίρετο έργο που επιτελεί τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία όσο και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό το διήμερο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναβιώσουμε τα παραδοσιακά μας έθιμα. Η Κοπή Πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αποτελεί μια παράδοση που ενώνει τους Σαρακατσαναίους από διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την αξία της οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε ζωντανή την παράδοση για τις επόμενες γενιές.».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Γόγολας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων που στέκεται δίπλα στον Σύλλογο και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Σαρακατσαναίων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του διημέρου και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σαρακατσαναίων ως νομαδική φυλή. «Είναι μια εκδήλωση που μας αφορά όλους. Αναμένουμε τους Σαρακατσαναίους από ολόκληρη την Ελλάδα και προσκαλούμε όλο τον κόσμο στις εκδηλώσεις μας για να γνωρίσει τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος. Τέλος, ευχαρίστησε την εταιρεία NU AQUA και την κ. Μαρία Τόκτορ για την ευγενική χορηγία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια που προσφέρει στις προσπάθειες του Συλλόγου.

Για τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης και τη δράση του Συλλόγου μίλησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και η Αντιδήμαρχος κ. Θεώνη Μαυροματίδου: «Καλωσορίζουμε στην πολιτιστική ομπρέλα των εκδηλώσεων του Δήμου μας, την Κοπή Πίτας των Σαρακατσαναίων. Η εκδήλωση έχει γίνει θεσμός και αποτελεί πόλο έλξης για όλους. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Σαρακατσαναίων, ενώ παράλληλα, είναι ένα βήμα προβολής των εθνικών μας θεμάτων αλλά και των θεμάτων παγκόσμιας σημασίας καθώς κάθε χρόνο αφιερώνεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνισμού. Καλωσορίζουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο της».

Τη Συνέντευξη Τύπου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δόμησης κ. Σωτήρης Πέρρας και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αθλητισμού κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου.