Επικαιρότητα

Συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

Social spread

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 συναυλία στη παραλία Βραχατίου στις 9:00μ.μ με το μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» Λιποτάκτες

Δυο χρόνια χωρίς τον Μίκη

΄΄Κοίτα με στα μάτια΄΄

Μια διαφορετική ανάγνωση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Από το μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» Λιποτάκτες με ερμηνευτές τον Παναγιώτη Πετράκη, Άγγελο Θεοδωράκη και Χρυσηίδα.

Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι εντός αυτής της δύσκολης διαλεκτικής μέλους και λόγου και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Πράγμα απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ’ ένα καινοτόμο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας.

Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Όμως, μιλώντας για όλα αυτά, συχνά λησμονούμε πως στο θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν υπάρχουν σπουδαία έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού. Και μάλιστα, πρόκειται στην πλειοψηφία τους για έργα κομβικά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωρακης» Λιποτάκτες αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Λιποτάκτες

Τραγούδι, Παναγιώτης Πετράκης

Τραγούδι, Άγγελος Θεοδωράκης

Τραγούδι, Χρυσηίδα

Πιάνο, Ευαγγελία Μαυρίδου

Κιθάρα, Νίκος Γκιόλιας

Πνευστά, Ξενοφών Συμβουλίδης

Μπάσο, Θοδωρής Κουέλης

Κρουστά, Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης

Ηχοληψία, Μιχάλης Αλεξάκης

Υπεύθυνη παραγωγής, Sophie Hayes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *