Επικαιρότητα

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στα Δερβενάκια για την 200ή επέτειο της ιστορικής μάχης

Social spread

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, στα Δερβενάκια, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η 200ή επέτειος της μάχης των Δερβενακίων, κατά την οποία οι επαναστατημένοι Έλληνες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατενίκησαν τα τουρκικά στρατεύματα του Δράμαλη.

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου / Π.Ε. Κορινθίας, ξεκίνησαν με δοξολογία, στις 10.30 το πρωί, στον ναό του Αγίου Σώστη, μετά την οποία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ακολούθησε εκφώνηση εμπνευσμένης ομιλίας από τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν μέλη της Κορινθιακής Εστίας Ιστορικών – Λαογραφικών Ερευνών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου Κορινθίας με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς, ενώ παρουσιάστηκε οπλισμός του 1821 από τα μουσειακά εκθέματα της Κορινθιακής Εστίας.

Ας σημειωθεί ότι ο χώρος που έλαβαν χώρα οι σημερινές εκδηλώσεις -προς τον οποίον οδηγεί νέος δρόμος από τον σιδηροδρομικό σταθμό Δερβενακίων- έχει πλήρως ανακατασκευαστεί, όπως και το μνημείο, δαπάναις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Μεραρχία -η οποία αφορά στην συντήρηση και άλλων μνημείων σε ιστορικής σημασίας χώρους.

Τον συγκεκριμένο χώρο κάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας να επισκεφθούν μαθητές και οι νέοι γενικότερα, καθώς αποτελεί τον τόπο όπου -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- σώθηκε η Επανάσταση του 1821.

Στις σημερινές εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, οι δήμαρχοι Νεμέας Κώστας Φρούσιος και Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, η σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Χωροταξίας Μαριλένα Σούκουλη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *