Δημοτικά νέαΕπικαιρότητα

Ο Δήμος Σικυωνίων τιμά τη ζωή και το έργο του Ευθύμιου Κανελλόπουλου

Social spread

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο δήμος Σικυωνίων αποφάσισε να αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο ενός τέκνου του Κιάτου, του διπλωμάτη και υπουργού Εξωτερικών, Ευθύμιου Κανελλόπουλου.

Ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια και ήταν απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Κανελλοπουλέων, της οποίας η προσφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε πολύ σημαντική. Ο προπάππους του φίλος του Γενναίου Κολοκοτρώνη και εκ των κορυφαίων οπλαρχηγών της ελληνικής επανάστασης, ο παππούς του, Ευθύμιος Κανελλόπουλος ο πρεσβύτερος, ήταν βουλευτής Κορινθίας, oπατέρας του Χαράλαμπος Κανελλόπουλος, ήταν ένας ευπατρίδης του Κιάτου, από τους μεγαλύτερους σταφιδέμπορους, βουλευτής Κορινθίας και μέντορας του Ρώμου Φιλύρα,  ενώ μητέρα του ήταν η Σοφία Λάνδερερ, κόρη του Ξαβιέρου Λάνδερερ, του αρχιφαρμακοποιού του Όθωνα και πρώτου καθηγητή Χημείας στην Ελλάδα.

Ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος είχε μια λαμπρή διπλωματική καριέρα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές του Ελληνισμού:

  • Γραμματέας στο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα με στενές σχέσεις με τον Παύλο Μελά και τον Ίωνα Δραγούμη
  • Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια όπου ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καβάφη,
  • Ύπατος Αρμοστής της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη από το 1919 έως και το 1922, σε κρίσιμες για τον Ελληνισμό στιγμές και με καθοριστική συμβολή σε θέματα των Ελλήνων της Οδησσού και της Νέα Ρωσίας, του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών στην μεταβατική κυβέρνηση του Σωτηρίου Κροκιδά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και εις εν των κορυφαίων διπλωματών που ενεπλάκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην προπαρασκευή της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκτιμάται, μάλιστα, από ιστορικούς ότι ήταν ο εμπνευστής του όρου της ανταλλαγής πληθυσμών στην εν λόγω Συνθήκη.

Αυτόν τον πολιτικό και διπλωμάτη ο δήμος Σικυωνίων θα τιμήσει και θα αναδείξει τον πολυσχιδή ρόλο τουτο Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου 2022.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022  |  20:30  |  1ο Γυµνάσιο Κιάτου

20:30   Εγκαίνια Έκθεσης με τίτλο: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Η οικογένεια, η ζωή, η δράση και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη”

21:00   ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Μάκη Ψαραδέλλη.

Μικρασιάτικες μουσικές και μελωδίες συνδυάζονται με αφηγήσεις προσφύγων και αποσπάσματα επιστολών του Ευθύμιου Κανελλόπουλου από την εποχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής

Συνδιοργάνωση: Ένωση Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης»

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022  |  10:30 π.µ.  |  Δηµοτικό Θέατρο Κιάτου

Ημερίδα: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Ο διπλωμάτης και η εποχή του”

Συντονισµός: Βίκυ Φλέσσα, Δηµοσιογράφος – Κλασική Φιλόλογος

Ομιλητές:

Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας – Συγγραφέας. «Η Ιστορία της Οικογένειας Κανελλοπούλου από το 1821 µέχρι τα νεώτερα χρόνια»

Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού,
Πανεπιστήµιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις. «Ο διπλωµάτης Ευθύµιος Κανελλόπουλος στις υπηρεσίες του Έθνους»

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιµή. «Ευθύµιος Κανελλόπουλος, οΈλληνας Πρέσβης από το Κιάτο στην απελευθερωµένη Κωνσταντινούπολη σε µια εποχή όπου η Ελλάδα τολµούσε»

Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής, Τµ. Πολιτικής Επιστήµης& Διεθνών Σχέσεων, Παν/µιο Πελοποννήσου. «Η προοπτική επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη δυτική Μικρά Ασία: Στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικοί περιορισµοί»

Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Παν/µίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/µίου Αθηνών – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής. «Ο Μικρασιατικός Πόλεµος και τα Πετρέλαια της Μοσούλης».

Πηγή: korinthostv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *