Επικαιρότητα

Σημαντικές προοπτικές για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε εκδήλωση του ΕΑΑ στην Αθήνα

Social spread

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη και χαιρέτισε, το βράδυ χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου, στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Space-Hub της νοτιανατολικής Ευρώπης, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στις εγκαταστάσεις του, στον λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΑΑ η οποία οδήγησε πρόσφατα στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για τη ριζική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, για την δημιουργία πολυχώρου εκπαίδευσης και διάχυσης της επιστήμης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, τόσο για το ΕΑΑ όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη συνεργασία αυτή αναφέρθηκαν από την πλευρά τους, τόσο ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, όσο και ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/EAA δρ Σπύρος Βασιλάκος, οι οποίοι στη συνέχεια επισήμαναν ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η διοίκηση του ιδρύματος σχεδιάζει τη μετατροπή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κορινθία σε Space-Hub της νοτιανατολικής Ευρώπης, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από το διάστημα. Την ευθύνη υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου, όπως επισημάνθηκε, την έχει το ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέρος από τη χρηματοδότηση που έλαβε το ΕΑΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (NOA-AEGIS) θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια νέου εξοπλισμού (συνολικού προϋπολογισμού περί τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ). Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΕΑΑ και Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) -συνολικού προϋπολογισμού περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ-, θέτει ισχυρές βάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, τονίστηκε μεταξύ άλλων.

Η δημιουργία αυτής της εμβληματικής υποδομής, αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *