Επικαιρότητα

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα μάς καλεί στην έκθεση «Γράμματα ενός Αθώου Στρατιώτη»

Social spread

ο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, με αφορμή την Επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά την τιμητική πρόταση του Λυκείου των Ελληνίδων, Παράρτημα Αργοστολίου, σχεδίασε το ομαδικό εικαστικό αφιέρωμα μνήμης, με τίτλο «Γράμματα ενός Αθώου Στρατιώτη».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8.00 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Ιουνίου.  

Ένα σύντομο ιστορικό για την έκθεση

Το αφιέρωμα αυτό, σε συνδυασμό με πολλές παράλληλες δράσεις, παρουσιάστηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία και αποδοχή. Κατόπιν, επαναλήφθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, σε διοργάνωση του Μουσείου και συνδιοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων, Παράρτημα Αργοστολίου.

Το εν λόγω αφήγημα παρουσιάζεται αυτή τη φορά στο φιλόξενο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, το οποίο με τη σειρά του πραγματοποιεί επίσης παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, το Ίδρυμα τιμά τη συλλογική μνήμη των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην οδυνηρά επίκαιρη σκέψη του διαχρονικού οδυνηρού γεγονότος της νεανικής απώλειας.

Ο στόχος της έκθεσης και τα «Γράμματα ενός Αθώου Στρατιώτη»

Στόχος του αφιερώματος εξαρχής ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ιστορική αφετηρία το προσωπικό αφήγημα ενός νεαρού Κεφαλονίτη, που πολέμησε και χάθηκε πρόωρα στο μικρασιατικό μέτωπο, κάτι που υλοποιείται μέσα από τα έργα των εξήντα πέντε διακεκριμένων συμμετεχόντων εικαστικών που το συνθέτουν.

Παράλληλα, οι συντελεστές της έκθεσης επιδιώκουν να συνομιλήσουν με το κεντρικό αυτό πρόσωπο της εξαντλημένης σήμερα έκδοσης του 1988 «Γράμματα ενός Αθώου Στρατιώτη». Πρόκειται για το corpus των 139 συγκινητικών επιστολών που ο στρατιώτης Σπύρος Κοκκίνης από την Κεφαλονιά έγραψε και απέστειλε διαδοχικά στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια της βραχείας συμμετοχής του στη Μικρασιατική εκστρατεία και το μέτωπο, από το 1919 έως το 1920, όπου και σκοτώθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *