Επικαιρότητα

“Ακροατής Φοιτητής”, μια Πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Social spread

Πρόκειται για μία νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «Ακροατής Φοιτητής», η οποία ξεκινά τη λειτουργία της από το εαρινό εξάμηνο 2023-24.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας του Τμήματος, η διάχυση της επιστημονικής γνώσης σε πεδία που θεραπεύει το Τμήμα μέσω της δημιουργίας ενός νέου διαύλου αλληλεπίδρασης μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, τόσο από την Κορινθία όσο και από γειτονικούς νομούς, να παρακολουθήσει ως ακροατής συγκεκριμένα πανεπιστημιακά μαθήματα χωρίς άλλες προϋποθέσεις (π.χ. ηλικία, επίπεδο σπουδών, επάγγελμα, συμμετοχή σε εξετάσεις κ.λπ.).

Η δράση εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-27 του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής επιχειρώντας να ανοίξει την ακαδημαϊκή μάθηση και τη δια-βίου μάθηση στην τοπική κοινωνία προσφέροντας, σε όσους ενδιαφέρονται και ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο, ευκαιρίες για ατομική και επαγγελματική ανάπτυξη. Μέσα από αυτήν τη πρωτοβουλία προσφέρεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε νέους τομείς γνώσης, να εμπλουτίσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Ειδικότεροι στόχοι της δράσης αυτής είναι:

Η προώθηση της Διά Βίου Μάθησης: Ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη των πολιτών.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας: Ενισχύει τη διασύνδεση του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας νέες μορφές διαλόγου και αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μελών της που θα συμμετέχουν στη δράση.

Η δημιουργία δικτύων επιστημονικής γνώσης: Προσφέρει την ευκαιρία για διάχυση της επιστημονικής γνώσης και συνεργασία μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ακροατών φοιτητών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δυναμικού, η επιχειρηματικότητα, οι πολιτικοί θεσμοί, η πολιτική υγείας, οι κοινωνικές πολιτικές κ.α.

Η ιδιότητα του “Ακροατή Φοιτητή”

Την ιδιότητα του “Ακροατή Φοιτητή” μπορεί να λάβει κάθε ενδιαφερόμενος/η πολίτης που είναι ενήλικας/η και επιθυμεί να παρακολουθήσει μαθήματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα οποία προσφέρονται ελευθέρα για παρακολούθηση, χωρίς την πίεση της αξιολόγησης ή άλλων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Οι συμμετέχοντες στη δράση θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, να εξερευνήσουν νέους τομείς γνώσης και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους.

Η ιδιότητα του “Ακροατή Φοιτητή” έχει διάρκεια ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, η οποία μπορεί να ανανεώνεται.