Επικαιρότητα

Αύριο το βράδυ το Astronio Bar Quiz από τον ΣΕΙΡΙΟ

Social spread

Αύριο, Τετάρτη 30/08/2023, στις 9:00 μ.μ., στο Βραχάτι Κορινθιας, υποδεχόμαστε τον Παύλο Κάστανα του καναλιού Astronio, για Astronio Bar Quiz.

Μετά την ολοκλήρωση του Bar Quiz, θα ακολουθήσει παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια μελών του συλλόγου μας.

Αύριο λοιπόν, όσοι έρθουν στην εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μέσα από τα τηλεσκόπια του Σειριου και ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, μια Μπλε Υπερπανσέληνο!

Τι είναι όμως μια Μπλε Υπερπανσεληνος;

Καταρχάς μια Υπερπανσεληνος είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, μιας και λαμβάνει χώρα τρεις με τέσσερις φορές κάθε χρόνο. Υπερπανσεληνο είχαμε και στις αρχές Αυγούστου. Υπερπανσεληνο έχουμε όταν η ημέρα που η Σελήνη είναι στη φάση της Πανσέληνου, συμπίπτει με την ημέρα που η Σελήνη απέχει τη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, δηλαδή περίπου 363.000 χιλιόμετρα. Έτσι η Σελήνη εμφανίζεται περίπου 7% μεγαλύτερη, αλλά και φωτεινότερη.

Από την άλλη μεριά, μια Μπλε Πανσέληνος, είναι κάτι που λαμβάνει χώρα κάθε δυο με τρία χρόνια. Είναι η Πανσέληνος που έχουμε όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου. Την ονομάζουμε «Μπλε Πανσέληνο» διότι είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και δεν έχει σχέση με το χρωμα, θα φαίνεται πορτοκαλί και όχι μπλε.

Όμως, είναι παρά πολύ σπάνιο να τύχει να έχουμε μια Μπλε Υπερπανσεληνο. Δηλαδή η ημέρα που έχουμε μια Μπλε Πανσέληνο, να συνδυάζεται και με Υπερπανσεληνο. Η επόμενη Μπλε Υπερπανσεληνος θα είναι το 2037. Όποτε αξίζει να παρευρεθείτε αύριο στην εκδήλωση και να παρατηρήσετε την Μπλε Υπερπανσεληνο μέσα από τηλεσκόπια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *