Δημοτικά νέαΕπικαιρότητα

Δήμος Σικυωνίων: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ρώμο Φιλύρα

Social spread

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 6 Απριλίου 2024 η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Σικυωνίων και ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Σικυώνιο ποιητή, Ρώμο Φιλύρα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Συριάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα και τις εκδόσεις «Σμίλη» για την δυνατότητα που έδωσαν με το δίτομο έργο τους στον δήμο Σικυωνίων να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ρώμο Φιλύρα, αναφερόμενος παράλληλα στην ιδιαίτερη προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία του Σικυώνιου ποιητή και τη γοητεία που αυτή ασκεί μέχρι και σήμερα.


Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του απευθύνθηκε στο κοινό με ένα ρητορικό ερώτημα, αν η ποίηση τελικά διδάσκεται ή βιώνεται. Επίσης, παρουσίασε εν συντομία τις εξελίξεις στο έργο αποκατάσταση των αποθηκών ΑΣΟ που έχει φτάσει στην ολοκλήρωσή του και σύντομα θα παραδοθεί το νέο Δημοτικό θέατρο. Σε μια γενικότερη αναφορά στα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται στον δήμο, ενημέρωσε το κοινό για την σημαντική εκδήλωση-διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στα τέλη Απριλίου και αφορά στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, ενώ περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις χρηματοδοτήσεις που διεκδικούνται και αναμένονται σε αυτή την κατεύθυνση.
Για το πολυσχιδές έργο, την πολύπαθη ζωή και τον ταλαιπωρημένο ψυχισμό του Ρώμου Φιλύρα μίλησαν αναλυτικά οι διακεκριμένοι ομιλητές: Χαράλαμπος Καράογλου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θάλεια Ιερωνυμάκη, φιλόλογος Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνα Ατσόγλου ποιήτρια και Γιώργος Δρίτσας φιλόλογος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δίτομο έργο «Ποιήματα. Άπαντα τα ευρεθέντα» των εκδόσεων «Σμίλη» όπου αναλύεται πλήρως και εμπεριστατωμένα η ζωή και το έργο του Σικυώνιου ποιητή, ενώ ειδική μνεία έγινε στα ποιήματά του που φωτογραφίζουν εικόνες της ζωής του Κιάτου!


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή αποσπασμάτων από την εκπομπή «Ρώμος Φιλύρας» της τηλεοπτικής σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρά, καθώς και την πολύ παραστατική αναφορά του αντιδημάρχου Πολιτισμού που σημείωσε ότι στο εξής «περπατώντας την οδό Φιλύρα στο Κιάτο θα μας συνοδεύει η εικόνα της ζωής και του έργου του ποιητή μας που αναπόφευκτα θα κουβαλά και ένα ψήγμα θλίψης. Ο δικός μας βαν Γκογκ»!