Υγεία-Διατροφή

Μετεγχειρητικές οδηγίες: όλα όσα πρέπει να κάνετε μετά το χειρουργείο

Social spread

Μια χειρουργική επέμβαση είναι μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και μετεγχειρητική φροντίδα για την ταχύτερη αποθεραπεία. Στο στάδιο της ανάρρωσης μετά το χειρουργείο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις μετεγχειρητικές οδηγίες που σας δίνονται από τον γιατρό σας και να μην παρεκκλίνετε από αυτές, προκειμένου να επιστρέψετε σύντομα στην καθημερινότητά σας. Διαβάστε παρακάτω ορισμένες από τις πιο συνήθεις οδηγίες που πρέπει να τηρήσετε μετά από μια χειρουργική επέμβαση και εξασφαλίστε ταχεία ανάρρωση.

  1. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας

Η συμμόρφωση με τις οδηγίες του ιατρού που εμπιστευτήκατε για την επέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου οι μετεγχειρητικές πληγές σας να θεραπευτούν και να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές. Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας στην κατάλληλη δοσολογία και μην αναβάλετε τις επισκέψεις στο ιατρείο του με σκοπό την αλλαγή επιδέσμων ή την πραγματοποίηση άλλων συνιστώμενων θεραπειών.  

  • Δώστε προσοχή στην διατροφή σας

Η σωστή διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου ο οργανισμός σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε υγιεινά και ακολουθήστε το διατροφικό πρόγραμμα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Μην παραλείπετε να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

  • Αποφύγετε την σωματική άσκηση

Όσον αφορά την σωματική άσκηση θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας. Στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις η σωματική άσκηση απαγορεύεται για ένα διάστημα προκειμένου ο οργανισμός σας να ανακάμψει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τις βαριάς άθλησης.

  • Ενημερώστε τους δικούς σας ανθρώπους

Η περίοδος της ανάρρωσης συχνά είναι σωματικά και ψυχολογικά δύσκολη και εσείς χρειάζεστε στήριξη, αλλά και βοήθεια στην καθημερινότητά σας. Ενημερώστε τους οικείους σας για την κατάσταση της υγείας σας και ζητήστε τους να βρίσκονται όσο τον δυνατόν περισσότερο δίπλα σας, ώστε να σας παρέχουν ό,τι χρειάζεστε.

  • Έχετε τον νου σας για τυχόν επιπλοκές

Η παρακολούθηση της εξέλιξης της ανάρρωσής σας είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορέσετε να ενημερώσετε αμέσως τον γιατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε τυχόν σημάδια υποτροπής της κατάστασής σας ή ερεθισμού των μετεγχειρητικών πληγών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως τον γιατρό σας, ο οποίος αναλόγως τα συμπτώματα, θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει και ενδεχομένως να κάνει αλλαγές στα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει.