ΕπικαιρότηταΥγεία-Διατροφή

Οδηγίες για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία αν διαγνωστούν θετικοί στον Covid-19

Social spread

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μαθητές/τριες και τα εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) είναι αρνητικός.

β) Τα μη εμβολιασμένα ή χωρίς ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test) είναι αρνητικός.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών, καθώς και τα μέλη του προσωπικού που επιστρέφουν στο σχολείο (ή στην υπη-ρεσία τους οι ενήλικες) υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες ακόμα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα.

Εάν μετά την παρέλευση του πενθημέρου ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self test) ή ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κατά τα παραπάνω είναι θετικός ή συνεχίζει ο πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα η απομόνωση εντός οικίας παρατείνεται.

Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Πηγή: alfavita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *