Επικαιρότητα

Πως ο μοντέρνος σχεδιασμός επίπλου έχει φέρει την επανάσταση στο χώρο εργασίας

Social spread

Στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, ο σχεδιασμός των επίπλων γραφείου έχει ξεπεράσει την απλή λειτουργικότητα που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα. Καθώς διερευνούμε τις τελευταίες τάσεις στο μοντέρνο σχεδιασμό, είναι προφανές ότι τον τελευταίο καιρό έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στη δημιουργία χώρων που δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστοι αλλά έχουν ως σκοπό να ευνοήσουν την παραγωγικότητα. Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε τις σύγχρονες τάσεις σε έπιπλα γραφείου, εμβαθύνοντας σε καινοτόμες ιδέες που έχουν να κάνουν με την εργονομία και τον βιοφιλικό σχεδιασμό.

Στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου σχεδιασμού επίπλων γραφείου βρίσκεται η έννοια της εργονομίας. Τα εργονομικά έπιπλα είναι προσαρμοσμένα για να υποστηρίζουν τη φυσική στάση του σώματος, μειώνοντας την μυϊκή καταπόνηση και κούραση. Πολλές καρέκλες πλέον ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζουν το περίγραμμα της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, πολλά σύγχρονα γραφεία για όσους περνάνε ατέλειωτες ώρες στον υπολογιστή επιτρέπουν την εργασία ακόμα και σε όρθια θέση ξεκουράζοντας έτσι κατά διαστήματα τα πόδια αλλά και το σώμα. Αυτές οι καινοτομίες στα μοντέρνα έπιπλα γραφείου έχουν επιφέρει μεγαλύτερη άνεση και αποτελεσματικότητα στο χώρο εργασίας εισάγοντας νέα στάνταρ στον τρόπο που έχουμε μάθει να εργαζόμαστε. Τα τελευταία σχέδια στα έπιπλα γραφείου ξεπερνούν κάθε προσδοκία έχοντας ενσωματωμένες λειτουργίες  για την οσφυϊκή υποστήριξη. Τα μπράτσα στις καρέκλες γραφείου πλέον μπορούν και  προσαρμόζονται ανάλογα με το σωματότυπο του χρήστη.

Η εποχή του μονόχρωμου γραφείου χωρίς έμπνευση έχει περάσει. Τα σημερινά σχέδια είναι εμπνευσμένα από τα υλικά της φύσης που προσφέρουν διαφορετική ενέργεια με έντονα και ζωντανά χρώματα. Σκεφτείτε παστέλ χρώματα που προσφέρουν ηρεμία, πορτοκαλί αποχρώσεις που προσφέρουν ενεργητικότητα και διεγείρουν τη δημιουργικότητα ή απαλές πράσινες πινελιές που προσδίδουν μια αίσθηση ηρεμίας. Αυτά τα χρώματα δεν περιορίζονται μόνο στις ταπετσαρίες επίπλων, αλλά βρίσκουν την θέση τους στα ίδια τα έπιπλα γραφείου, στα ράφια, στα διαχωριστικά τοίχων και τις καρέκλες γραφείου προσθέτοντας ένα δυναμισμό στον χώρο εργασίας.

Μια άλλη σημαντική τάση στα έπιπλα γραφείου είναι οβιοφιλικός σχεδιασμός, ο οποίος στοχεύει να συνδέσει το ανθρώπινο στοιχείο με τη φύση. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την σύνθεση φυσικών στοιχείων από ξύλο, πέτρα και γυαλί, καθώς και την ενσωμάτωση φυτών στον ίδιο χώρο με τα έπιπλα γραφείου που θα μπορούν να συνυπάρξουν διακριτικά και με αρμονία. Φανταστείτε γραφεία με ζαρντινιέρες να κρέμονται επιβλητικά στον χώρο, διαχωριστικά τοίχων που λειτουργούν ως κάθετοι κήποι ή καθίσματα που ενσωματώνουν φυσικές υφές και μοτίβα. Αυτή η σύνδεση με τη φύση όχι μόνο βελτιώνει την οπτική του γραφείου, αλλά προάγει την ψυχική ευεξία και μειώνει το άγχος.

Τα σύγχρονα γραφεία εξελίσσονται διαρκώς και ο σχεδιασμός επίπλων συμβαδίζει με την ανάγκη για ευελιξία. Τα αρθρωτά έπιπλα μπορούν εύκολα να αναδιαμορφωθούν ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες διαρρύθμισης. Επίσης σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν και άλλες λειτουργίες στο χώρο. Αυτή η ευελιξία δημιουργεί ένα πιο δυναμικό περιβάλλον εργασίας που προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του χώρου εργασίας.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες αξίες, η βιωσιμότητα έχει γίνει βασικός παράγοντας στο σχεδιασμό επίπλων γραφείου. Οι σχεδιαστές επικεντρώνονται στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, στην εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής και στη δημιουργία ανθεκτικών προϊόντων που αντέχουν στο χρόνο.

Παράλληλα με την μοντέρνα  σχεδίαση η τεχνολογίαενσωματώνεται όλο και περισσότερο στα έπιπλα γραφείου. Στα καινούργια σχέδια συναντάμε ασύρματα σημεία φόρτισης για τις συσκευές μας έως έξυπνες καρέκλες που προσαρμόζονται αυτόματα στο ύψος που θέλουμε.

Με αυτές τις συναρπαστικές τάσεις στον εργονομικό σχεδιασμό, τα νεανικά χρώματα, τα βιοφιλικά στοιχεία και πολλά άλλα, το μέλλον στον σχεδιασμό επίπλων γραφείου αναμένεται να είναι αναζωογονητικό, παραγωγικό και περισσότερο ανθρωποκεντρικό.