Επικαιρότητα

Τα Αντιπλημμυρικά έργα των 8 ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής Λουτρακίου είναι ζωτικής σημασίας

Social spread

Η απένταξη του σημαντικού έργου της «Αντιπλημμυρικής Προστασίας της ευρύτερης περιοχής Λουτρακίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση)» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύστερα από υποβολή πρότασης της Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίχως καμία επίσημη ενημέρωση, αφήνει εκτεθειμένη την τοπική κοινωνία και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας.

Αναγννωρίζοντας τη σημαντικότητα των έργων, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, για την ολοκλήρωση του κατεπείγοντος αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και την αδειοδότηση των έργων στα ρέματα Αγίου Γεωργίου, Αγίου Φανουρίου, Οσίου Παταπίου, Νταμαρίου, Νεκροταφείου, Χαρβατίου και Αγίας Κυριακής, της Δ.Κ. Λουτρακίου, ήδη από το 2021, εκπόνησε και υπέβαλε πλήρη φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που αποτελεί προπαιτούμενο για την αδειοδότηση και την επικύρωση των έργων με ΦΕΚ.

Το έργο της «Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση)» -υποπράξη 3, κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5161732, προϋπολογισμός 25.500.000 ευρώ-, στις 10.06.2022, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με τις γνωστές παθογένειες του συστήματος δημοσίων έργων, στις 12.05.2023, ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την εκτέλεση του έργου.

Ενώ βρισκόμασταν σε αναμονή έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου, η Κυβέρνηση αποφάσισε την απένταξη από την χρηματοδότηση -μεταξύ άλλων- και του συγκεκριμένου έργου, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησής τους. Πρόκειται για έργα ύδρευσης, διάδρομοι 5G που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών, καθώς βάσει χρονοδιαγράμματος δεν μπορούν, όπως υποστηρίζουν, να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2025.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης, φανερά προβληματισμένος από αυτή την εξέλιξη δήλωσε:

“Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο μας που ολοκληρώνουν τον αρχικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής που έχει πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές και τα πλημμυρικά συμβάντα των τελευταίων ετών.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να αναθεωρήσουν και να προχωρήσουν άμεσα στην εξασφάλιση των πηγών χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των 8 ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής Λουτρακίου -και των συνοδών τους έργων- που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ειδικά σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *