Επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα το έργο αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιά, στο Ξυλόκαστρο

Social spread

Το ολοκληρωμένο έργο της αναβάθμισης του αισθητικού δάσους Πευκιά, στο Ξυλόκαστρο, το οποίο υλοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προχθές Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στον περίβολο του ναού της Αγίας Βαρβάρας.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο προστασίας του εν λόγω δάσους -ενός από τα συνολικά 19 χαρακτηρισμένα αισθητικά δάση της χώρας μας- υλοποιήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και δήμου, με προϋπολογισμό 756.492 ευρώ.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια στην Κορινθία, ενώ ειδικότερα για την περιοχή του πιο πάνω δήμου επισήμανε ότι εξελίσσονται έργα προϋπολογισμού περί τα 20 εκ ευρώ -με το πλέον σημαντικό να είναι ο δρόμος από το Ξυλόκαστρο προς τα Τρίκαλα, με προϋπολογισμό 7,7 εκ ευρώ.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή του δήμου η Περιφέρεια έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις αθλητικές υποδομές, αλλά και τις αρδευτικές υποδομές.


Αναφερόμενος περιφερειάρχης Π. Νίκας γενικότερα στην Κορινθία, σημείωσε ότι αποτελεί εξαιρετική ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση, από το αρμόδιο υπουργείο, των μελετών για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των παραλίων του Κορινθιακού Κόλπου, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση των μελετών καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή το φαινόμενο προχωρεί και δεν είναι δυνατή η εμβαλωματική και κατά τόπους αντιμετώπισή του.
Πρόσθεσε, πάντως, ο περιφερειάρχης πως από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει δέσμευση ότι σύντομα ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε στο Ξυλόκαστρο σειρά συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 330.200 ευρώ, για διάφορα έργα στην Π.Ε. Κορινθίας.
Ειδικότερα, αντικείμενο των συμβάσεων είναι, α) ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Κορινθίας περιόδου 2023 – 2024, έργο 90.000 ευρώ, β) η συντήρηση γεώτρησης του ΤΟΕΒ Ξυλόκαστρου στην περιοχή Βελανίδια, έργο 18.600 ευρώ, γ) η κατασκευή δεξαμενής πολλαπλών χρήσεων στον ΤΟΕΒ Καμαρίου, έργο 74.400 ευρώ, δ) η προμήθεια σωλήνων για τον ΤΟΕΒ Ρίζας και Μεγάλου Βάλτου, έργο 37.200 ευρώ, ε) η συντήρηση της κεντρικής αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ για το 2023, έργο 50.000 ευρώ και στ) η συντήρηση και η επισκευή συστημάτων άντλησης υδάτων σε αρδευτικές υποδομές της Κορινθίας, έργο 60.000 ευρώ.


Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, η βουλευτής Μαριλέα Σούκουλη, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής και Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου, η εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.