Μόδα

Αισθητική χώρου : Ποιος είναι ο ρόλος του κατάλληλου εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού σε ένα κτίριο

Social spread

Είτε πρόκειται για το σπίτι μας ή την επιχείρηση μας ο κατάλληλος φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο για την τελική διαμόρφωση του κτιρίου. Το φως αναδεικνύει τις κρυφές πτυχές ενός κτιρίου στον εξωτερικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βλέμματα των περαστικών διαβαίνοντας μία πόλη πέφτουν στα κτίρια με έντονο αρχιτεκτονικό φωτισμό. Το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις αλλά και στα καταστήματα που σέβονται τον εαυτό τους και θέλουν να ξεχωρίζουν. Ο επαγγελματικός φωτισμός εσωτερικού χώρου όπως και τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά.

Σήμερα η τεχνολογία υλικών έχει βοηθήσει τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές εσωτερικής διακόσμησης να δημιουργήσουν τις δικές τους εξειδικευμένες επιλογές φωτιστικών, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών τους. Η τεχνολογία 3D εκτύπωσης έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του φωτισμού και στην δημιουργία περίπλοκων και ευφάνταστων φωτιστικών εξωτερικού χώρου. Σήμερα, πολλοί σχεδιαστές έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να παράγουν φωτιστικά που άλλες εποχές ήταν αδύνατο να παραχθούν. Πολύπλοκα σχήματα, κλασικά και μοντέρνα, στολίζουν σπίτια και επιχειρήσεις. Το ύφος και ο χαρακτήρας μιας επιχείρησης παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου φωτισμού. Ένα κτήριο με δυναμικό χαρακτήρα θα χρειαστεί έναν διακριτικό εξωτερικό φωτισμό που θα τονίζει τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά. Επίσης, μία κατοικία με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ, μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες με τα κατάλληλα φωτιστικά εξωτερικού χώρου.

Τι γίνεται όμως κατά την επιλογή φωτιστικών; Ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχουμε.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτιστικών εξωτερικού χώρου, όπως προβολείς, φανοστάτες, κολόνες και φωτιστικά τοίχου. Ο καθένας από αυτούς τους τύπους φωτιστικών έχει διαφορετική χρήση και οφέλη. Για παράδειγμα, οι προβολείς είναι καλοί για να φωτίζουν μεγάλες επιφάνειες ενώ οι φανοστάτες είναι καλοί για να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα.

  • Τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως το αλουμίνιο, το ανοξείδωτο ατσάλι και το πλαστικό. Το υλικό κατασκευής καθορίζει την αντοχή του φωτιστικού στις καιρικές συνθήκες.
  • Ο βαθμός στεγανότητας που συμβολίζεται με IP, υποδεικνύει την αντίσταση ενός φωτιστικού στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, και ιδιαίτερα σε βροχή. Ο βαθμός στεγανότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον IP44 για να αντέχει σε βροχή και χιόνι.
  • Τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου με λαμπτήρες LED είναι η πιο αποδοτική επιλογή, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Στα φωτιστικά εσωτερικού χώρου, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως φωτιστικά οροφής, φωτιστικά δαπέδου, φωτιστικά τοίχου και φωτιστικά γραφείου. Ο καθένας από αυτούς τους τύπους φωτιστικών έχει διαφορετική χρήση και οφέλη. Για παράδειγμα, τα φωτιστικά οροφής είναι καλά για να παρέχουν γενικό φωτισμό, ενώ τα φωτιστικά δαπέδου είναι καλά για να εστιάσουμε σε κάποιο σημείο.

  • Η απόδοση φωτισμού υποδεικνύει πόση ποσότητα φωτός παράγει ένα φωτιστικό ανά κιλοβάτ. Επιλέξτε φωτιστικά με υψηλή απόδοση φωτισμού για να εξοικονομήσετε χρήματα.
  • Η θερμοκρασία υποδεικνύει το χρώμα του φωτός που παράγει ένα φωτιστικό. Επιλέξτε μια θερμοκρασία που ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου σας.
  • Η κατεύθυνση φωτός υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το φως ή ένα φωτιστικό διαχέεται στο χώρο. Επιλέξτε την κατάλληλη κατεύθυνση φωτός που δημιουργεί την επιθυμητή ατμόσφαιρα.