Επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε η δράση καθαρισμού της Βυζαντινής εκκλησίας της παλαιάς Λουτρόπολης

Social spread

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η δράση καθαρισμού και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου της ιστορικής Βυζαντινής Εκκλησίας που δεσπόζει στην περιοχή της παλαιάς Λουτρόπολης, του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Λουτρακίου, ενόψει της αυριανής εορτής.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα είναι το χαρακτηριστικότερο μνημείο της Βυζαντινής εποχής στο Λουτράκι και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή.

Η εκκλησία αυτή κτίστηκε το 1345 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό, εις ανάμνηση του διωγμού του Αγίου Ανδρέα από τους Ρωμαίους.

Σήμερα σώζεται υποστυλωμένος, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο κτίριο κατά το σεισμό του 1981. Ο ναός διατηρεί αυτούσια τα βυζαντινά χαρακτηριστικά του.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο σε κυλινδρικό τύμπανο και διαθέτει ένα τριμερές ιερό και ένα ενδιαφέρον κτιστό τέμπλο.

Στη βόρεια πλευρά του προαυλίου υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν στο στόμιο της σπηλιάς, όπου κρύφτηκε ο Άγιος Ανδρέας καταδιωκόμενος από Ρωμαίους στρατιώτες.

Κατά την παράδοση μετά την είσοδο του Αγίου στη σπηλιά πυκνός ιστός αράχνης έκλεισε το στόμιό της και τον προστάτευσε από τους διώκτες του!

Αποτελεί κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, από το 1962.